Ga naar hoofdinhoud

Ameland Vertel!

Ameland is een eiland van verhalen. Door ze te vertellen worden de verhalen levend gehouden. In het jaar dat Ameland het Eiland van Hidde Dirks Kat vierde, 2018, is een groep eilanders getraind in het vertellen van verhalen. Zij hebben tijdens de Expeditie Ameland van 2018 op verschillende locaties op het eiland hun verhaal gedaan. Die vertellers werden zo gegrepen door het vertelvirus, dat zij ook na 2018 zijn gaan deelnemen aan verteldagen, workshops en masterclasses en verder zijn gegaan met vertellen onder de naam Ameland Vertel! De Vertelkalender van deze vertelgroep is goed gevuld, met Oerdritten, Verhalenavonden, Vertelpaden en vertellen tijdens Expeditie Ameland – a storytelling adventure. Ameland Vertel! zit met Stichting Verhalenderwijs in de organisatie van dat meertalige vertelfestival. In 2019 organiseerde Ameland Vertel! het Wadden Vertel Festival, met dialect vertellers van Texel, Terschelling, Schiermonnikoog en Ameland. Kijk in de agenda voor de komende voorstellingen.

Vertellers

Selma Dubbeld
Aukje van Dijk
Tzeitl Locher
Bastiaan Kobes
Dimphy Timmers
Peter van Noort
Joke Mosterman
Jester Nynke Schoustra
Jeanet de Jong

Peter van Noort

Selma Dubbeld

Jester Nynke Schoustra

Tzeitl Locher

Dimphy Timmers

Joke Mosterman

Aukje van Dijk

Jeanet de Jong

Bastiaan Kobes - vanaf begin 2023

PieterJan Borsch - tot 2023

Gerry Oud - tot 2023

Ameland Vertel!

Wadden Vertel Festival

Het eerste Wadden Vertel Festival was in november 2019. Vertellers van Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vertelden in hun dialect. Een feest van de streektaal.
Ameland Vertel! denkt na over een volgend Wadden Vertel Festival.

Wadden Vertel Festival

Wadden Vertel Festival

Wadden Vertel Festival

Wadden Vertel Festival

Oerdrit

Ameland Vertel! werkt samen met Piet van Tuinen van de Strandexpress. In de zomer van 2019 werden Oerdritten gereden, prachtige ritten over het strand gelardeerd met verhalen. In de zomer van 2023 staan weer drie van deze bijzondere strandritten op het programma: Oerdritten met juttersverhalen. Bij de start en op de stopplaatsen is trekharmonica muziek en halverwege is er voor iedereen een bekertje koffie, thee of limonade met wat lekkers erbij.

De opstapplaats is Strandopgang Nes. Piet van Tuinen start daar met een verhaal over de traditionele Amelander Oerdritten. Dan gaat de Strandexpress over het strand richting het oosten.
Bij paal 21 vertelt Selma Dubbeld het wonderlijke waargebeurde verhaal over jutters en juttersgoed en waarom die plek ook wel ‘Lourdes op het Oerd’ wordt genoemd. De Strandexpress gaat daarna naar de Ho’n, het oostelijkste puntje van het eiland. Daar vertelt Joke Mosterman waar al dat juttershout is gebleven. Op de Ho’n is ook tijd om in deze prachtige omgeving rond te stappen. Inclusief de verhalen, die elk in een kwartier worden verteld, duurt deze Oerdrit ongeveer drie uur.

De Oerdrit kost € 27,50 inclusief koffie en koek. Een plaatsje reserveren kan via de website van Strandexpress of via VVV Ameland.

Back To Top