Ga naar hoofdinhoud

Ameland Vertel!

Ameland is een eiland van verhalen. Door ze te vertellen worden de verhalen levend gehouden. In het jaar dat Ameland het Eiland van Hidde Dirks Kat vierde, 2018, is een groep eilanders getraind in het vertellen van verhalen. Zij hebben tijdens de Expeditie Ameland van 2018 op verschillende locaties op het eiland hun verhaal gedaan. Die vertellers werden zo gegrepen door het vertelvirus, dat zij ook na 2018 zijn gaan deelnemen aan verteldagen, workshops en masterclasses en verder zijn gegaan met vertellen onder de naam Ameland Vertel! De Vertelkalender van deze vertelgroep is goed gevuld, met Oerdritten, Verhalenavonden, Vertelpaden en vertellen tijdens Expeditie Ameland – a storytelling adventure. Ameland Vertel! zit met Stichting Verhalenderwijs in de organisatie van dat meertalige vertelfestival. In 2019 organiseerde Ameland Vertel! het Wadden Vertel Festival, met dialect vertellers van Texel, Terschelling, Schiermonnikoog en Ameland.
Kijk in de agenda voor de komende voorstellingen.

Vertellers boeken
Wil je een avond vol verhalen, een verteller horen, verhalen van Ameland van meerdere vertellers beluisteren? Bel Peter van Noort van Ameland Vertel! voor een vertelvoorstelling op maat. Zijn telefoonnummer is 06 41 38 96 40.

Vertellers

Aukje van Dijk
Bastiaan Kobes
Jeanet de Jong
Jester Nynke Schoustra
Joke Mosterman
Peter van Noort
Ruud Kugel
Selma Dubbeld
Tzeitl Locher

Peter van Noort

Selma Dubbeld

Jester Nynke Schoustra

Tzeitl Locher

Joke Mosterman

Aukje van Dijk

Jeanet de Jong

Bastiaan Kobes - vanaf begin 2023

Ruud Kugel - sinds april 2024

Dimphy Timmers - ons ontvallen in 2023

Gerry Oud - tot 2023

Pieter Jan Borsch - tot 2023

Sprookjes van Deirdre

Dimphy Timmers (1951 – 2023) was een vertelster. Dat deed ze haar hele leven graag. Ze was dan ook lid van vertelgroep Ameland Vertel! Van een aantal verhalen die ze zelf schreef wilde ze een boekje laten maken. Die tijd was haar niet gegeven. Dat boek is er nu, postuum. Acht van Dimphy’s verhalen zijn gebundeld in ‘Sprookjes van Deirdre’.

Het is een mooi cadeauboekje geworden, met wonderschone illustraties van Valta. Het boekje heeft een hard kaft gekregen, dankzij helpende handen en enkele sponsoren in Hollum. Dat maakt het helemaal af. Dankzij die sponsoren kan de uitgave voor een wel zeer billijke prijs worden aangeboden. ‘Sprookjes van Deirdre’ kost € 12,50.
Lees hier meer over deze uitgave.

Sprookjes van Deirdre
Sprookjes van Deirdre
Sprookjes van Deirdre
Sprookjes van Deirdre

Wadden Vertel Festival

Het eerste Wadden Vertel Festival was in november 2019. Vertellers van Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog vertelden in hun dialect. Een feest van de streektaal.
Ameland Vertel! denkt na over een volgend Wadden Vertel Festival.

Jelle Woudstra op sien Schiermonnikoogs

Simon Dros op sien Tessels

Aukje Schol op sien Meslanzers

Gerard Kuip op sien Tessels

Oerdrit - Lourdestocht

Ameland Vertel! werkt samen met Piet van Tuinen van de Strandexpress. In de zomer van 2019 werden Oerdritten gereden, prachtige ritten over het strand gelardeerd met verhalen. In 2024 staat er weer zo’n  bijzondere strandrit Oerdrit met juttersverhalen op de agenda. Deze Oerdrit wordt ook wel Lourdestocht genoemd. Bij de start is trekharmonica muziek en halverwege is er voor iedereen een bekertje koffie, thee of limonade met wat lekkers erbij.

De opstapplaats is Strandopgang Nes. Piet van Tuinen start daar met een verhaal over de traditionele Amelander Oerdritten. Dan gaat de Strandexpress over het strand richting het oosten.
Bij paal 21 vertelt Selma Dubbeld het wonderlijke waargebeurde verhaal over jutters en juttersgoed en waarom die plek ook wel ‘Lourdes op het Oerd’ wordt genoemd. De Strandexpress gaat daarna naar de Ho’n, het oostelijkste puntje van het eiland. Daar vertelt Joke Mosterman waar al dat juttershout is gebleven. Op de Ho’n is ook tijd om in deze prachtige omgeving rond te stappen. Inclusief de verhalen, die elk in een kwartier worden verteld, duurt deze Oerdrit ongeveer twee en een half uur.

Kijk in de agenda wanneer er weer een Lourdestocht is.

De Oerdrit kost € 27,50 inclusief koffie en koek. Een plaatsje reserveren kan via de website van Strandexpress of via VVV Ameland.

Kruiend IJs en Noorderlicht

Muzikaal verhaal over Hidde Dirks Kat en de meest vergeten schipbreuk uit de vaderlandse geschiedenis

Het zou een avontuurlijke reis worden met grote kans op goede verdiensten, maar de walvisvaart van 1777 werd een drama. Hidde Kat was een goede gezagvoerder, maar hij moet door een achtbaan van emoties zijn gegaan. Wat begon met zin in avontuur en opgetogenheid om te ontdekken wat er achter de horizon ligt, werd een beproeving met onbeschrijflijke ontberingen, moedeloosheid, doorzettingsvermogen, overlevingsdrang, heimwee naar huis, verdriet om verlies en tot slot de vreugde na het weerzien van geliefden. 

Het verhaal van Kat, muzikaal gekoppeld aan die emotionele tuimeltrein, wordt vertolkt door Anne-Meta Kobes (zang en vertellen), Kees Poulus (zang en gitaar) en Jeanet de Jong van Ameland Vertel!(Trekharmonica en vertellen).

Kijk in de agenda wanneer er weer een voorstelling is. Er staan voorstellingen gepland in Nes, Leeuwarden en Holwert. De première was op 28 april 2024 in de Herenwegkerk in Hollum.

Nothing found.
Back To Top